Skočiť na obsah

Dvadsaťtisíc ľudí na estakáde

Chceli sme naplniť diaľnicu bicyklami a spoločnou cyklojazdou pripomenúť, že na bicyklovú dopravu sa na Slovensku stále zabúda. Otvorenie estakády nad mestom pre verejnosť však dopadlo inak, než ktokoľvek očakával. Estakádu doslova zaplavili ľudia aj bez nášho pričinenia a namiesto zamýšľaného posolstva veľkej spoločnej cyklojazdy dokázala sobota dve celkom iné, nemenej dôležité veci.

Už od rána smerovali hore privádzačom tisícky ľudí a počas celého dňa sa ich aj vďaka slnečnému počasiu na estakáde vystriedalo podľa odhadov asi dvadsaťtisíc. Z toho niekoľkotisíc korčuliarov a asi dve tisícky cyklistov. Estakáda sa stala na jeden deň diaľnicou pre ľudí. Fotili, prechádzali sa, telefonovali, športovali. Máloktorému z cyklistov sa chcelo čakať do začiatku ohlásenej cyklojazdy, radšej si užili diaľnicu neorganizovane a počas celého dňa. Naša jazda sa tak stala skôr spoločným termínom pre pár desiatok cyklistov, ktorí prišli z iných miest alebo chceli osobne vyjadriť podporu bicyklovej doprave.

Sobota však jasne ukázala, že záujem obyvateľov mesta o priestor s kvalitným povrchom kde sa dá korčuľovať, bicyklovať či jednoducho prejsť sa je obrovský. Že je chybou odsúvať nemotorovú dopravu na posledné miesto s odôvodnením „áno, ale až potom, keď zvýšia peniaze“. Potvrdilo sa to, čomu v zahraničí hovoria „If you build it, they will come“ – „postav to a oni prídu“.

Druhým, nemenej významným pozorovaním bol fakt, že chodci a cyklisti dokážu vedľa seba koexistovať bez konfliktov. Diaľnica po celý deň pripomínala veľkú pešiu zónu prístupnú aj pre cyklistov a korčuliarov, aké bežne existujú v európskych veľkomestách. Chodcov a cyklistov neoddeľovala žiadna fyzická prekážka, dokonca ani na zemi namaľovaná čiara. A hoci tu bolo oproti bežnej situácii v meste poriadne preľudnené, nič sa nestalo. Ľudia sa nezrážali, nenadávali si. Stačila vzájomná ohľaduplnosť. Podobne to dnes funguje v centrálnej mestskej zóne Považskej Bystrice. Mnohí si ani nevšimli, že v poslednej dobe tam cyklistom zakazuje vjazd dopravná značka.

Záujmu sa tešila výstava o bicyklovej doprave u nás a v zahraničí, ktorá bola na odpočívadle. Ľudia sa zastavovali aj pri našom stánku s informačnými materiálmi. Niektorí sa radi porozprávali, iní sa pýtali čo si tu môžu odniesť alebo kúpiť. Na ľahocykli sa ako na potvoru už ráno zasekol prehadzovač. Jazdu v pohodlnej polohe ležmo si stihli vyskúšať len dvaja. Aj odstavený však naďalej pútal pozornosť.

Na záver nemôžem nezmieniť myšlienku, ktorej sa v sobotu pri pohľade na estakádu plnú korzujúcich a športujúcich ľudí nedalo ubrániť – nemohla by takto vyzerať aspoň jeden deň v roku niektorá ulica v meste?

P. S. Prosíme všetkých, ktorí chcú byť informovaní o našich aktivitách a napísali svoju e-mailovú adresu na papier vedľa cyklovýstavy, aby nám ju zanechali ešte raz, prostredníctvom tohoto okienka. Papier sme nenašli, asi ho odtrhol vietor, ktorý celý deň neustal.

Fotogaléria z akcie a čo o nás napísali v novinách.

Ďalšie fotky a krátke video z plnej estakády v sobotu.



Komentáre

Pekný článok, aj práve pre vyzdvihnutie dvoch naozaj podstatnych poznatkov - 1) chodci, cyklisti, korculiari exsituju a chcu svoj priestor a2) vedia vedla sebe bez problemov existovat aj bez zakazovych ci prikazovych znacieka a inych prvkov vyznacujucich ich priestor....

Skoda, ze pre ine povinnosti som sa nakoniec na toto uzasne KORZO nedostala...trochu lutujem, vyzeralo to tam fakt paradne.

Sona