Skočiť na obsah

Minister ŽP: Cyklodopravu pozdvihneme nad autodopravu

„V západnej Európe podporujú cyklodopravu ako zdravú, environmentálne prijateľnú alternatívnu dopravu, ktorá má často prednosť pred autami,“ povedal na večernej diskusii minister životného prostredia József Nagy, ktorého kompetencia je aj tvorba zdravého a udržateľného životného prostredia. Diskusiu formou „hydeparku“ so zástupcami viacerých inštitúcií zodpovedných za dopravu, podporu cyklistiky, budovanie cyklistických chodníkov i životné prostredie pripravilo OZ Cyklokoalícia.

„Na Slovensku sú cyklisti vytláčaní na hrádze a turistické chodníky a nikto nerieši cyklodopravu. Cyklocesty sú fajn, ale cyklodopravu treba integrovať aj do existujúcej siete ciest a nie segregovať len na cyklochodníky. Tie sú drahé a často pre ne nie je priestor alebo idú na úkor mestskej zelene,“ povedal v diskusii minister životného prostredia József Nagy, a dodal: „Pre časté nepochopenie, alibizmus, ignoranciu až aroganciu úradov voči cyklopožiadavkám predložíme celoslovenské riešenie: Legislatívne pozdvihneme cyklodopravu nad autodopravu.“

Do Európskeho týždňa mobility sa aktívne zapojilo aj ministerstvo životného prostredia. V spolupráci s OZ Cyklokoalícia pripravilo výstavu vizualizácií venovanú tematike cyklodopravy ako alternatívneho spôsobu prepravy.

Európsky týždeň mobility potrvá do 22.septembra 2011 a vyvrcholí už tradične Dňom bez áut. Do minuloročného 9.ročníka tejto iniciatívy sa zapojilo rekordných 2 221 európskych miest a obcí zo 42 krajín, t.j. vyše 221 miliónov ľudí. Tohtoročný predpoklad účastníkov je ešte ambicióznejší.

Na Slovensku sa tento rok do Európskeho týždňa mobility zapojilo 9 miest: Žarnovica, Bratislava, Košice, Margecany, Martin, Michalovce, Moldava nad Bodvou, Nitra a Sečovce.

Považská Bystrica toto podujatie opäť nezaznamenala.

Viac informácií o ETM nájdete na:
https://www.tyzdenmobility.sk/
https://mobilityweek.eu/



Komentáre

Aj pretoto dufame, ze MZP nebude zrusene...