Skočiť na obsah

Popoludnie na fontáne

V sobotu 24. apríla Bystricykel a jeho priatelia strávili popoludnie v parku pri nemocnici. Chceli sme piknikovať, tvoriť, trochu sa hrať a park vyčistiť. Na záver bolo pre účastníkov pripravené prekvapenie. Ako členku organizačného tímu ma príjemne prekvapilo, že prišlo veľa našich známych z mesta i jeho okolia a niekoľko rodičov s deťmi z Lánskej. Je dobré poznať svojich susedov :-)

Piknik pozostával z niekoľkých dobrôt. Naším cieľom nebolo vyčerpať účastníkov upratovaním, práve naopak, čistenie parku bolo jednou z aktivít, ako si park „osvojiť“. Našlo sa: dva obleky od nemenovanej firmy, jedna rozobratá chladnička, zbytky elektromotora, umelý vianočný stromček, ai.

Po hodine zbieranie odpadkov vystriedala zábava. Mladší si na múriku fontány maľovali na výkresy a starší vyrábali spoločné výtvarné dielo. Hrdzavé torzo fontány sme premenili na farebný kvet. Z papiera sa kašírovali veľké lupene, ktoré sa namaľovali a inštalovali na konštrukciu bývalej fontány.

V rámci pikniku bola pre účastníkov pripravená pátracia hra a park sa stal svetom astrologických záhad. Kriedový nápis tajil šifru: Kot olahdí tsomvtajo šortych žvoliv v šroytch kotúch steva a zmenaina zkohurevru sojpí, ten tam, kde sa hlma a lváa stetrá žvoit vnečý ndáje. Tá odkazovala na štyri ďalšie. Niekoľkým skupinám (napr. Hopeless women, Viďo a spol., Fajčiari, …) sa ich podarilo v krátkom čase rozlúštiť a nakoniec sa podelili o výhru – ananásový kompót.

Záver pikniku patril avizovanému tajomstvu. Za všeobecného potlesku sme vypustili oranžový balón – naše lietajúce prianie.

Na parku nám záleží, preto sme sa rozhodli, že na najbližšom stretnutí výboru mestskej časti Lánska budeme žiadať našich poslancov, aby podali návrh na zmenu v územnom pláne, v bežnej reči: aby sa parkovisko nezahryzlo do zelene. Tu len pripomínam, že pozemok parku nepatrí mestu, ale Trenčianskemu samosprávnemu kraju (ako aj pozemok NsP Považská Bystrica), čo situáciu viac komplikuje.

Fotogaléria z akcie a čo o nás napísali v novinách.