Skočiť na obsah

Jarná cyklojazda mestom. Aká bola?

Naša premiérová cyklojazda Považskou Bystricou na Deň Zeme prilákala viac než sto ľudí na bicykli, korčuliach, skejte i kolobežke. V chladnom ale slnečnom aprílovom počasí sme všetci zažili na chvíľu mesto inak a nemuseli sa na ceste báť. Cyklojazda (v angličtine critical mass – kritické množstvo) je totiž skupina, ktorá sa už nedá prehliadnuť. Pridal sa aj primátor mesta Miroslav Adame a niekoľko cyklistiek dorazilo až z Bytče. Samozrejme na dvoch kolesách.

Od mestského úradu zamierila cyklojazda popri Domanižanke smerom na sídlisko SNP. Príjemná atmosféra naznačovala, že nezvyklý zážitok zo spoločnej jazdy mestom si zúčastnení užívajú rovnako na dvoch kolesách bicykla ako na štyroch kolieskach skejtu i na tých ôsmych korčuliarskych. Bez náhlenia či konfliktov s ľuďmi okolo sme obišli Športovú halu a po Lánskej, kde na chvíľu netradične prevážila bicyklová doprava nad tou motorovou, sme sa vrátili do centra mesta. Pretlačili bicykle podchodom a pokračovali do kaviarne Sinai, kde nasledovalo večerné premietanie.

Foto: Detta PitoňákováFoto: Detta Pitoňáková

Cyklojazdou sme chceli okrem zážitku pre samotných zúčastnených aj inšpirovať obyvateľov pri príležitosti Dňa Zeme k zdravším a pre mesto čistejším druhom dopravy. Zároveň vyzvať zodpovedných od slov ku konkrétnym krokom na zlepšenie podmienok pre bicyklovanie v meste a upozorniť na to, že dnes má cyklista často na výber len medzi chodníkom, kam nesmie a frekventovanou cestou bez akýchkoľvek ochranných prvkov. Na rozdiel od miest západnej Európy, kde sa dnes investuje do rozvoja mestskej cyklistiky, necháva Považská Bystrica svoju bicyklovú tradíciu bez záujmu upadať.

Večer na terase kaviarne patril tým, ktorým ešte nie je všetko jedno. Predstavilo sa niekoľko občianskych aktivít pôsobiacich v meste: my – občianske združenie Bystricykel, necenzúrovaný spravodajský web Považská Bystrica Otvorene, Virtuálna Považská Bystrica – unikátny trojrozmerný model mesta a nakoniec pohľad mladých architektov pod menom PBlog na mesto a jeho priestor. Na to priamo nadviazal film Auto*mat s podtitulom „Zajtra vstanem a zmením svoje mesto“ z pražského prostredia, ktorého konca však pre pokročilú hodinu a večerný chlad už dočkali len nemnohí.

Všetky akcie sme pripomínali už po niekoľko dní vopred priamo v centre. Náš pokus originálne spríjemniť rannú cestu do práce malým občerstvením pre každého, kto pôjde na bicykli vzbudzoval spočiatku nedôveru a začudované pohľady. Ďalšie dni sa však už na teplý čaj či kávu s koláčom viacerí pristavili radi, iní sa však radšej ponáhľali do práce. Za kruté ranné vstávania sme sa mohli presvedčiť, koľko ľudí na bicykli prechádza centrom ešte skôr než sa mesto úplne prebudí. Každého, kto tam s nami chvíľu postál to množstvo prekvapilo.

Spoločná jazda mestom sa však najviac páčila deťom. "Ujo, a kedy sa pôjde znova?" pýtali sa už počas nej. Nebolo by fajn, keby ulice patrili ľuďom častejšie? Inšpiráciou môže byť aj kolumbijská metropola Bogota, kde sa každú nedeľu dopoludnia na viac než sto kilometroch ulíc obmedzí automobilová doprava a ulice sa zaplnia chodcami, korčuliarmi a cyklistami.

Nedeľná Ciclovía v Bogote. Súvisiaci článok Bogota: nejdříve lidé potom auta.

Na záver by sme sa chceli poďakovať Martinovi Smatanovi za bleskovú opravu ľahocykla a požičanie stánku, kaviarni Sinai za priestor na premietanie, mestským policajtom za ochranu na priechode, Lucii Lojkovej za plagátik, babke Kohlovej za domáce koláče a mnohým ďalším za pomoc s organizáciou. Však oni vedia komu.

A, príďte zas!

Fotogaléria z celého dňa a čo napísali o cyklojazde.