Skočiť na obsah

Cyklojazda nad mestom

Radi by sme vás pozvali na ďalšiu spoločnú cyklojazdu tentoraz tam, kam sa už nikdy bicyklom nedostate – na diaľničnú estakádu nad Považskou Bystricou. Príďte sa pozrieť zhora na mesto a zastaviť sa tam, kde to od pondelka už len bude hučať stodesať za hodinu. A príďme povedať, že okrem autostrád chceme cesty i pre cyklistov.


Nový úsek diaľnice bude prístupný verejnosti bez motorových vozidiel v sobotu 29. mája od 9:00 do 18:00. Na estakádu sa dostanete pešo, na korčuliach alebo bicykli z Orlovského mosta alebo kyvadlovou dopravou každých 20 minút od železničnej stanice a od hotela Manín. Naša cyklojazda odštartuje o 16:00 z odpočívadla. Počas celého dňa bude na odpočívadle informačný stánok o cyklistickej doprave u nás i v zahraničí a opäť možnosť vyskúšať si ľahocykel.

Asi nik nepochybuje o tom, že táto diaľnica je potrebná. Obyvatelia Považskej Bystrice to vedia najlepšie. Koľko stojí takáto stavba? Jej cena presahuje bežnú predstavivosť a zostáva len číslom.

Otváraný 9,5-kilometrový úsek diaľnice nad Považskou Bystricou stál 340 milónov eur alebo 10 miliárd korún. Keby sa len jedna desatina tejto sumy venovala aj na výstavbu cestičiek pre cyklistov, dalo by sa ich postaviť niekoľkosto kilometrov! Úplne zmeniť podmienky pre pohyb na bicykli v mnohých mestách Slovenska. V cene jediného kilometra úseku Sverepec-Vrtižer.

V zahraničí sa dnes do rozvoja cyklistickej dopravy masívne investuje. U nás je zo strany štátu bez záujmu. Tí čo rozhodujú, na bicykli nejazdia. Povedzme im, že my áno. Naplňme v sobotu diaľnicu bicyklami!